ATL 220

Zvrst: romantična zgodovinska drama
Trajanje: 80 min

Besedilo in režija: Andrej Rozman Roza
Asistent režije in koreograf: Sebastjan Starič
Scenografija in ilustracije na videu: Irana Pivka 
Kostumografija: Andrej Vrhovnik
Asistentka scenografije in video: Ana Čigon
Avtor sodobne glasbe: Bojan Jurjevčič Jurki
Izbor stare glasbe: Pavel Rakar
Oblikovanje luči: Tomaž Štrucl
Kreacija maske: Tinka Prpar
 

Nastopajo: Nik Škrlec, Urška Taufer, Iztok Drabik Jug, Patrizia Jurinčič, Lovro Finžgar, Stane Tomazin in Andrej Rozman Roza

Na posnetku iz prevedenih arij iz Cosi Fan Tutte sodelujejo Gordana Hleb (sopran), Dejan Vrbančič (tenor) in Tomaž Sevšek (čembalo)


Produkcija Rozinteater in Cankarjev dom 2015

Predstavo so podprli Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana in KPL d.d.

Predstava ATL 220 ali neznani Linhart govori o tem, na kako zanimiv način se je v času nastajanja narodov slovenščina borila za svoj postor v družbi. Predstavljeni so na podlagi zgodovinskih virov izmišljeni koščki Linhartovega življenja. Začne se leta 1780, ko se je kot zagret nemški literat z Dunaja vrnil v Ljubljano, tam padel v Zoisov narodobudni krog in v času Francoske revolucije postal prvi slovenski komediograf, glavno vlogo v Županovi Micki pa namenil svoji ženi Jožefini, hčeri gostilničarja Bombabirta, katere starejša sestra je bila poročena z mestnim kirurgom in avtorjem prvega babiškega priročnika v slovenščini. Predstava je poučna, zabavna in na trenutke tudi tragična, saj je čas neizprosen, uspešna in samozavestna slovenska družba pa še zelo daleč.

A. Rozman, M. Stabej, J. Vogrinc - pogovor v oddaji Kulturni fokus

Anton Tomaž Linhart, kakršnega do zdaj nismo poznali